Yhden miehen pajasta suuren laman läpi menestystarinaksi

Metehe Oy on malliesimerkki suomalaisen yrittäjän menestystarinasta. Kaikki alkoi vajaat 50 vuotta sitten yhden miehen metallipajasta Joutsenossa, ja tänään liikevaihtoa on usean kymmenen miljoonaa euroa ja yritys toimii ympäri Suomea. Matkaan on mahtunut monta käännettä, yksi suuri lama ja yrityskaupat ensin yhteen ja sitten toiseen suuntaan.

 

Metehe Oy on malliesimerkki suomalaisen yrittäjän menestystarinasta

 

Joillekin yrittäminen on elämäntapa, ja Seppo Jääskeläiselle se on ollut sitä jo neljällä vuosikymmenellä. Hän perusti ensimmäisen yrityksensä Joutsenossa 26-vuotiaana vuonna 1978. Teräs-Taive Oy:n päätoimiala oli rakennukseen liittyvät pellitystyöt, listat, vesikatot sekä asennukset. Aluksi Seppo oli yrityksen ainoa työntekijä ja rakensi koneetkin itse.

Kasvua, kilpailijoita ja hyvästit omalle yritykselle

Teräs-Taive Oy kasvoi nopeasti ja jo muutamaa vuotta myöhemmin yrityksellä oli useampi kymmenen työntekijää ja töitä tehtiin paljon myös Neuvostoliittoon. Mutta kilpailutilanne mutkistui, kun raaka-ainetoimittajanakin ollut Rautaruukki kiilasi 90-luvun alussa samoille markkinoille. Jotain piti tehdä, joten Seppo Jääskeläinen päätti vaihtaa raaka-aineen ruotsalaisen SSAB:n ohutlevyyn. Se olikin harvinaisen onnistunut veto.

Samaan aikaan kun Suomi vajosi 1990-luvun alussa pahaan lamaan, Teräs-Taive Oy:n asiakaskunta kasvoi nopeasti. Vienti avautui Puolaan, Viroon ja Liettuaan ja Venäjänkin tilauskanta vahvistui. Vuonna 1995 Teräs-Taive Oy:n liikevaihto oli 105 miljoonaa markkaa ja työntekijöitä oli 65. Yhteistyö SSAB:n kanssa oli kehittynyt niin hyvin, että ruotsalaisyhtiö teki ostotarjouksia koko osakekannasta, ja vuonna 1996 Seppo Jääskeläinen suostui lopulta myymään. Pian hän jäi pois perustamastaan yrityksestä.

Uusi yritys perustetaan ja vanha yritys palaa

Ei Seppo tietenkään jäänyt lepäilemään, vaan heti kilpailukiellon päätyttyä hän perusti Metehe Oy:n, joka aloitti toimintansa 1.6.1999. Toimiala oli yhä teräs: pinnoitetusta teräsohutlevystä tehdyt katto- ja seinäprofiilit, julkisivujärjestelmät ja niiden oheistuotteet. Ja 16 vuotta myöhemmin ostettiin takaisin Teräs-Taive, joka nyt oli nimeltään Plannja Oy.

Seppo Jääskeläisellä on ollut suuri rooli teräsohutlevyteollisuuden kehityksessä ja kasvussa neljän vuosikymmenen ajan. Hän on luonut menestyvät yrityksensä omin käsin ja raivannut tietä muillekin alan toimijoille. Metehe Oy ja Plannja Oy ovat yhdessä merkittävä yrityskokonaisuus, joka tuottaa huippulaadukkaat peltikatot, seinälevyt ja muut teräsohutlevytuotteet kotitalouksille, yrityksille ja rakennuttajille ympäri maata.

Yhden miehen peltipajasta oli kuljettu pitkä ja menestyksekäs matka. Vuonna 2024 Metehe Oy toimii Joutsenon lisäksi Järvenpäässä, Tampereella, Seinäjoella ja Oulussa, liikevaihto on yli 20 miljoonaa euroa ja työntekijöitä lähes 50. Tulevaisuuteen yritystä vie uusi toimitusjohtaja Arttu Marttila, joka aloitti tehtävässä vuoden 2023 alussa. Arttu on aloittanut Metehessä vuonna 2010 ensin myyntitehtävissä ja sitten raaka-aineiden hankinnassa. Seppo Jääskeläinen jatkaa hallituksen puheenjohtajana.

Kiinnostuitko?

Haluatko tietää lisää Metehestä? Ota yhteyttä soittamalla, sähköpostitse tai verkkosivujen lomakkeen kautta! Vastaamme sinulle aina viimeistään muutaman arkipäivän kuluessa!

0207 639 640


myynti@metehe.fi

Takaisin