Katon syyshuolto talven varalle – ota neuvot talteen

Jos kevät keikkuen tulevi, niin syys sataen saapuvi. Talvesta puhumattakaan. Siksi syksy onkin katon kannalta tärkeää aikaa. Katto tulisi huoltaa kaksi kertaa vuodessa: keväällä ja syksyllä. Keväällä varaudutaan kesän auringonpaisteisiin ja sateisiin. Syksylläkin varaudutaan sateisiin, mutta myös mahdolliseen lumikuormaan. Nyt on siis korkea aika tehdä vuosittainen katon syyshuolto. Lumiesteiden, tikkaiden ja kattosiltojen asentaminen on hyvä tehdä ennen lumentuloa.

 

Peltikaton syystarkistus

Miksi kattoa huolletaan? Yksinkertaisesti siksi, että se suojaa taloa. Huolehtimalla säännöllisestä katon huoltovälistä, annat katolle lisää käyttöikää ja ennaltaehkäiset mahdollisia vaurioita ja vuotoja esimerkiksi välikatossa. Talvi voi olla katolle vaativa. Siksi syyshuollon tekeminen on tärkeää.

Tee ainakin seuraavat asiat:

  1. Puhdista katolta roskat ja muut epäpuhtaudet.
  2. Puhdista vesikourut ja jiirit. Mikäli talon vieressä on lehtipuita, on tyypillistä, että vesikourut täyttyvät lehdistä. Kun puista on suurin lehtimäärä pudonnut alas, katso vesikourut ja jiirit läpi ja puhdista ne. Tarkista samalla kourujen kiinnikkeet.
  3. Tarkista katon kiinnikkeet ja tarvittaessa vaihda vioittuneet tai löystyneet uusiin. Katteen kiinnityskohdat ovat usein kriittisimpiä, koska niistä mahdollinen vuoto todennäköisimmin aiheutuu.
  4. Mikäli katossa on näkyviä vaurioita, korjaa ne.
  5. Tarkista välikatto mahdollisten vuotokohtien varalta.
  6. Varmista kattoturvatuotteiden ja lumiesteiden kiinnitykset.

Syksyllä tehdään kattohuollon osalta pitkälti samoja asioita kuin keväälläkin, joten suosittelemme lukaisemaan myös toukokuisen artikkelimme katon keväisestä huollosta.

Tekisinkö kattohuollon itse?

Jos katon huoltoon liittyvät työt ovat sinulle tuttuja, voit tietenkin huoltaa katon myös itse. Pidä kuitenkin huoli riittävästä turvallisuudesta ja käytä asianmukaisia varusteita. Yksin ei katolle kannata kiivetä, vaan aina on hyvä olla kaveri auttamassa.

Mikäli kattotyöt eivät ole itsellesi aivan tuttuja, voi olla varsin hyvä ratkaisu ostaa kattohuolto palveluna alan yritykseltä. Näin varmistut siitä, että katon huolto on tehty kunnolla ja asianmukaisesti.

 

Huolla säännöllisesti ja remontoi, kun on sen aika

Kun huollat tai huollatat katon säännöllisesti, seuraava kattoremontti siirtyy vuosiksi eteenpäin. Toisaalta, jos katon kunto sitä vaatii, ei remonttia kannata turhaan pitkittää. Meiltä saat kaiken tarpeellisen kattoremonttia varten. Metehe kattotuotteet. Siisti katto antaa talollekin siistimmän ilmeen.

Takaisin