Suunnittelu

Suunnittelu

Concertto-metallijulkisivussa upeaan ulkonäköön ja suunnittelun vapauteen yhdistyvät kustannustehokkuus, asennusnopeus ja laadukas loppu­tulos.

Ratkaisuja suunnitteluun

Concertto-tuotteet suunnitellaan, mitoitetaan ja valmistetaan projektikohtaisesti rakennuksen moduulilinjoja hyödyntäen. Levyt mitoitetaan aina levyssä olevien kiinnitysurien tai jatkosaumareunojen keskeltä keskelle (k/k). Toimitusta varten laaditaan projektiin liittyvät suunnitelmat, joissa huomioidaan käytettävät raaka-aineet, tuotetyypit, levyjen pituudet, moduulit, asennussuunta sekä kulmaratkaisut. Tarvittaessa toimitukseen voidaan sisällyttää myös kohteen mitoituksen mukaisesti tarvittavat listat, kuten ovi- ja ikkunalistoitukset sekä erilaisiin liittymäkohtiin tarvittavat listat. Tuotteesta on toteutettu Archicad-ohjelmaan erilliset GDL-objektit suunnittelua helpottamaan.

Mitoitus

Concertto-julkisivulevyjen mitoitus on hyvin joustava. Concertto-julkisivulevyjen hyötyleveys on 1 200 mm ja vapaasti valittava hyötypituus 300–3 200 mm. Valittavat moduulileveydet ovat 4x300 mm, 3x400 mm, 2x600 mm ­tai 1x1 200 mm. Yhdessä­ tuotelevyssä olevien moduulien pituus on aina sama ja moduulipituuden voi pääsääntöisesti valita portaattomasti välillä 300–1 200 mm. Levyt voidaan asentaa joko pystyyn tai vaakaan ja asennussuunta valitaan julkisivun määrää­vien moduulilinjojen mukaisesti.

Asennus

Concertto-tuotelevyjen kiinnitysalustana käytetään pystysuuntaista teräsrankaa tai puukoolausta. Ulkoseinäasennuksissa tulee huolehtia riittävästä tuuletusvälistä (vähintään 20 mm). Koolausrankojen tasomaisuus tulee varmistaa ja niiden väli on sama kuin levyn pystyurien väli, kuitenkin enintään 600 mm (k/k).

Pystyasennuksessa rankajako (k / k) on sama kuin tuotemallikohtainen moduulileveys eli 300 mm, 400 mm tai 600 mm. Käytettäessä tuotetyyppiä Concertto 1200 (moduulileveys 1200 mm) asennetaan kiinnitysranka myös julkisivun pystysuuntaisen urajaon keskelle, jolloin rankajako on 600 mm (k / k).

Vaaka-asennuksessa rankajako (k / k) on sama kuin moduulipituus silloin, kun moduulipituus on 300 - 600 mm. Jos moduulipituus ylittää 600 mm, niin ranka asennetaan myös pystysuuntaisen urajaon keskelle, jolloin rankajako (k / k) on moduulipituus jaettuna kahdella. Rankajaot (k / k) on koottu alla olevaan taulukkoon.

 

Pystyasennus
  Concertto 300 Concertto 400 Concertto 600 Concertto 1200
Rankajako, k/k 300 mm 400 mm 600 mm 600 mm

 

Vaaka-asennus
  Concertto 300 Concertto 400 Concertto 600 Concertto 1200
Rankajako, k/k
moduulipituus
300–600 mm
Moduulipituus Moduulipituus Moduulipituus Moduulipituus
Rankajako, k/k
moduulipituus
600–1200 mm
Moduulipituus / 2 Moduulipituus / 2 Moduulipituus / 2 Moduulipituus / 2

 

Tuotelevyt kiinnitetään rankaan väripinnoitetulla ruostumattomilla ruuveilla. Ruuvikiinnitys tulee jokaisen uran risteyskohtaan sekä levynreunaan uran loppuun. Rankojen ollessa myös pystyurien välissä, tulee kiinnitysruuvi myös vaakauraan rangan kohdalle. Levyjen liittäminen toisiinsa tapahtuu limityssaumalla.

Levyjä tulee työstää oikeanlaisia työkaluja käyttäen. Näitä ovat esimerkiksi akku- tai sähkökäyttöinen metallipyörösaha, kuvioleikkuri (nakertaja) tai peltisakset. Suojakalvo poistetaan asennuksen jälkeen ja levyjen työstössä syntyvät metallilastut poistetaan heti tuotepinnoista kevyesti harjaamalla. Metallivärein pinnoitettuja levyjä asennettaessa tulee kalvossa olevien asennussuuntanuolten osoittaa samaan suuntaan.

Tarkemmat suunnittelu- ja asennusohjeet löytyvät Esitteet ja ohjeet -osiosta.